SIFF22 TOPOS landscape 1920x1080 FB event

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) επιστρέφει 28–31 Ιουλίου για να γιορτάσει 10 χρόνια παρουσίας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με κεντρική θεματική τον Τόπο και ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει σπάνιες προβολές ταινιών, οπτικοακουστικές live περφόρμανς, εργαστήρια, ομιλίες και παράλληλες εκδηλώσεις.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το SIFF αξιοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού πραγματοποιώντας προβολές και δράσεις σε επιλεγμένα σημεία της Σύρου που έρχονται πάντοτε σε διάλογο με την ιστορία του τόπου, όπως το Ναυπηγείο Ταρσανάς, τον θερινό κινηματογράφο «Παλλάς», το εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και το δημοφιλές αυτοσχέδιο ντράιβ-ιν στην Ντελαγκράτσια (Ποσειδωνία). Παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε παραλίες του νησιού και χώρους κοινωνικής συνεύρεσης στην Ερμούπολη.

Με κύριο θέμα τον Τόπο, το SIFF επικεντρώνεται φέτος στην ανάδειξη της τοπικότητας της Σύρου ως αναπόσπαστο κομμάτι της εξελικτικής και δημιουργικής πορείας του νησιού. Ταυτόχρονα, προωθεί την αντίληψη ότι η περιφέρεια μπορεί να έχει δυναμική αντίστοιχη με αυτή των μεγάλων αστικών κέντρων και να λειτουργεί ως τόπος σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και προβολής.

(c) Myrto Tzima
(c) Myrto Tzima

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΡΑ #1
Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

ΘΕΡΙΝΟ «ΠΑΛΛΑΣ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ
20:45
Επίσημη έναρξη

21:00
Σύρος, το δαντελένιο νησί
Αντώνης Αλμπανόπουλος, Ελλάδα, 1965, 14′
Ένας ύμνος στη Σύρο, ο οποίος εξαίρει την πλούσια ιστορία και τη μοναδική πολιτισμική, βιομηχανική και περιβαλλοντική κληρονομιά του νησιού. Ήδη από τη δεκαετία του ’50 ο σκηνοθέτης Αντώνης Αλμπανόπουλος εργαζόταν ως μηχανικός προβολής σε πολλούς θερινούς κινηματογράφους της Σύρου ενώ γύριζε ντοκιμαντέρ σαν κι αυτό στον ελεύθερο χρόνο του.
Η προβολή συνοδεύεται από μια παρουσίαση για την ταινία και για τον σκηνοθέτη της, υπό την επιμέλεια του Νίκου Αλμπανόπουλου. Η παρουσίαση προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου Περιφερειακή όραση 2022.

21:45
Talking about Trees [Μιλώντας για δέντρα]
Suhaib Gasmelbari, Σουδάν, 2019, 93′
Στο Σουδάν λέγεται πως το σινεμά ανήκει στο παρελθόν, αλλά τέσσερις σκηνοθέτες και επιστήθιοι φίλοι αρνούνται να το δεχτούν. Η Κινηματογραφική Λέσχη του Σουδάν που έχουν ιδρύσει, έχει στόχο να κρατήσει ζωντανή την κουλτούρα του σινεμά. Κάπως έτσι, για να μυήσει τον κόσμο στη μαγεία της έβδομης τέχνης, η ομάδα αποφασίζει να νοικιάσει ένα ερειπωμένο υπαίθριο σινεμά και να διοργανώσει μια μεγάλη ανοιχτή προβολή. Αλλά πώς μπορεί να γίνει αυτό σε μια χώρα με συνεχείς διακοπές ρεύματος, έναν τόπο που στερείται εξοπλισμού και υποδομών, με το κάλεσμα των μουεζίνηδων για προσευχή να αντηχεί απ’ όλα τα τζαμιά της πόλης;
Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την πλατφόρμα Shasha Movies, παρουσία της Bella Barkett.

CANTINA ANALOGUE, ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ
00:00
Publication Launch Party
Ένα πάρτι για την παρουσίαση της έκδοσης 4.924.800 δευτερόλεπτα, η οποία δημιουργήθηκε με αφορμή τη 10η επέτειο του SIFF, σε επιμέλεια της Εύας Βασλαματζή και σχεδιασμό της ομάδας OGUST. Η έκδοση αφηγείται την ιστορία του Φεστιβάλ μέσα από φωτογραφίες, κινηματογραφικά στιγμιότυπα και πρωτότυπα κείμενα.
DJ Set: Δημήτρης Καραΐσκος

ΜΕΡΑ #2
Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

18:00
YOU SHALL NOT DISBAND US [ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ]
Jazra Khaleed, Ελλάδα, 2022, 11′
Στιγμιότυπα ταξικού πολέμου στη Σύρο των αρχών του εικοστού αιώνα.
Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εργαστηρίου Εναλλακτικά μονοπάτια, ενός ανοιχτού περιπατητικού προγράμματος που διοργανώνεται από το SIFF και προσκαλεί τους συμμετέχοντες να διερευνήσουν ανεξερεύνητες τοποθεσίες του νησιού, επιλεγμένες από έναν προσκεκλημένο καλλιτέχνη.
Παρουσία του καλλιτέχνη

«ΤΑΡΣΑΝΑΣ» ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ
21:00
Architects’ Congress [Συνέδριο αρχιτεκτόνων]
Laszlo Moholy-Nagy, Γαλλία/Ελλάδα, 1933, 29′
Ένας πρωτοπόρος του Bauhaus καταγράφει εν είδει κινηματογραφικού ημερολογίου τη διοργάνωση του CIAM (του Διεθνούς Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής) τον Αύγουστο του 1933. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε γιοτ, κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, με ενδιάμεσες στάσεις στη Μασσαλία, στα νησιά του Αιγαίου και στην Αθήνα.
Συνοδεία πρωτότυπης ζωντανής μουσικής: Saber Rider
Η Saber Rider είναι μια Ελληνίδα μουσική παραγωγός, συνθέτρια, περφόρμερ, DJ και εκπαιδευτικός. Αυτή την περίοδο, το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται στα plunderphonics και στις αναλογικές συνθέσεις. Κατόπιν ανάθεσης του SIFF, θα παρουσιάσει ζωντανά μια πρωτότυπη σύνθεση, ένα αυτοσχεδιαστικό ηχοτοπίο που αναδεικνύει το εθνογραφικό θέμα και την ιδιαίτερη φόρμα της ταινίας.

22: 00
The Homeland of Electricity [Η πατρίδα του ηλεκτρισμού]
Larisa Shepitko, ΕΣΣΔ, 1967, 38′
Σε αυτή τη διασκευή ενός διηγήματος του Αντρέι Πλατόνοφ, ένας αφελής νεαρός μηχανικός παίρνει απόσπαση για ένα απομακρυσμένο χωριό ώστε να φέρει εκεί την ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για μία από τις τρεις μικρού μήκους ταινίες που απαρτίζουν το συλλογικό έργο Beginning of an Unknown Era [Η αρχή μιας άγνωστης εποχής] – μια καλλιτεχνική ανάθεση για τον εορτασμό της 50ής επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης.

A Tall Tale [Ιστορία για αγρίους]
Lucia Babjaková Nimcová, Σλοβακία, 2016, 34′
Ένα αυτοσχεδιαστικό ντοκιμαντέρ παρατήρησης γυρισμένο στη δυτική Ουκρανία, το οποίο γεφυρώνει δημιουργικά την αφήγηση με ηχητικά και μουσικά στοιχεία, όπως και με νατουραλιστικές στατικές εικόνες ηψηλής ακρίβειας. Άνθρωποι διαφορετικής ηλικίας κάνουν ένα πέρασμα μπροστά από την κάμερα, εσωτερικά και εξωτερικά πλάνα εναλλάσσονται διαρκώς, αλλά το τραγούδι συνεχίζεται.

ΜΕΡΑ #3
Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ
18:00
Περιφερειακή όραση 2022
Προβολές και παρουσιάσεις μερικών πρότζεκτ που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Περιφερειακή όραση 2022, μια διοργάνωση του SIFF με τη συμμετοχή του Tamer El Said (Cimatheque – Alternative Film Center, Κάιρο), του Ayman Nahle (UMAM Documentation & Research, Βηρυτός), της Αλεξάνδρας Σαλίμπα (NAIAS, Σύρος) και του Jacob Moe (Δίκτυο Αρχιπέλαγος, Σύρος).

ΝΤΡΑΪΒ-ΙΝ ΣΤΗΝ ΝΤΕΛΑΓΚΡΑΤΣΙΑ, ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ
21:00
Ghastly Memories 1 [Φρικτές αναμνήσεις 1]
Νίκος Θεοδοσίου, Γαλλία, 1968, 3′
Το 1968 συναντιούνται ο Νίκος Θεοδοσίου και ο Τέος Ρόμβος – νέοι κινηματογραφιστές που θα συνδεθούν εφ’ όρου ζωής με μια βαθιά φιλία. Οι δυο τους θα μαζέψουν λίγα χρήματα για να αγοράσουν την πρώτη τους κάμερα, κι έτσι αλωνίζουν με ενθουσιασμό στους δρόμους του Παρισιού για να απαθανατίσουν εικόνες.
Παρουσία του καλλιτέχνη

1…
Τέος Ρόμβος, Γαλλία, 1969, 6′
Στιγμιότυπα της πολύβουης πόλης του Παρισιού, θραύσματα νεανικού ρομαντισμού και στον ορίζοντα η παρουσία ενός μυστηριώδους άνδρα.
Παρουσία του καλλιτέχνη

Follow Them [Ακολουθήστε τες]
Εύη Καλογηροπούλου, Ελλάδα, 2020, 25′
Μια ταινία για τον Τέο Ρόμβο και τη Χαρά Πελεκάνου, καλλιτέχνες και ακτιβιστές της Σύρου, που δανείζεται τον τίτλο της από μια φράση του ίδιου του Τέο: με άλλα λόγια, αν θέλουμε να έχουμε την παραμικρή πιθανότητα επιβίωσης, θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των γυναικών. Η ταινία είναι μια ανάθεση της επιμελήτριας Νάντιας Αργυροπούλου για την έκθεση ΤΡΥΠΑ: Ιστορίες αγάπης, αναρχίας, φροντίδας και αναστάτωσης, διά στόματος Τέου Ρόμβου και Χαράς Πελεκάνου, η οποία διοργανώθηκε στο PLATO Ostrava της Τσεχίας.
Εισαγωγή από την Νάντια Αργυροπούλου

22:00
The Petrified Forest [Το απολιθωμένο δάσος]
Archie Mayo, ΗΠΑ, 1936, 82′
Σε αυτή την κλασική αμερικανική ταινία μυστηρίου που καθιέρωσε τον ανεπανάληπτο Χάμφρι Μπόγκαρτ ως αστέρα πρώτου μεγέθους, μια σερβιτόρα που δουλεύει σε ένα εστιατόριο στην έρημο της Αριζόνας, ονειρεύεται μια άλλη, καλύτερη ζωή. Μια μέρα ένας πάμπτωχος διανοούμενος κάνει εκεί μια στάση, και οι δυο τους δεν θα αργήσουν να μπουν σε μια ερωτική σχέση. Ώσπου ένας διαβόητος δολοφόνος αποφασίζει να κρατήσει σε καθεστώς ομηρίας όσους τυχαίνει να βρίσκονται σε εκείνο το μέρος, στη μέση του πουθενά…

00:00
Beach Party στο Κόμητο
DJ Set: Blue Lagoon and Andreas Palmer (Opener: Jo Rad Silver)

ΜΕΡΑ #4
Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ», ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ

18:00
Syros: Transtopia
Γιορτάζοντας τις δεκαετίες ακτιβισμού, καλλιτεχνικής δημιουργίας και οικολογικής εξέγερσης του Τέου Ρόμβου και της Χαράς Πελεκάνου, αυτή η συζήτηση ορίζει τη Σύρο ως σημείο αναφοράς και πύλη εισόδου μιας διεθνούς ροής ανθρώπων και ιδεών.
Συμμετέχουν οι Τέος Ρόμβος, Χαρά Πελεκάνου και Νάντια Αργυροπούλου.

21:00
Live performance: Πάνος Αλεξιάδης
Ο Πάνος Αλεξιάδης είναι ένας καλλιτέχνης του ήχου, ο οποίος δουλεύει κυρίως με ηλεκτρονικά στοιχεία και μαγνητοταινία. Η προσέγγισή του στον ήχο κινείται ανάμεσα στη σύνθεση και στον αυτοσχεδιασμό, δύο τάσεις που συγχωνεύονται σε μεγάλες δομημένες συνθέσεις και ακουστικές υφές, στις οποίες η αίσθηση της περιπλάνησης εξελίσσεται σε ένα εσωστρεφές, ημι-αφαιρετικό ηχητικό περιβάλλον.

ΠΛΑΖ «ΑΣΤΕΡΙΑ»

22:00
Εκδήλωση λήξης: Καΐκια στα Αστέρια
Η εκδήλωση με την οποία θα ολοκληρωθεί η 10η διοργάνωση του SIFF παίρνει τη μορφή μιας τοποειδικής παρέμβασης, ενός φόρου τιμής στη ναυτική κληρονομιά του νησιού. Η δράση έχει σχεδιαστεί από τους Κωνσταντίνο Πανταζή & Μαριάννα Ρέντζου (Point Supreme) και Ειρήνη Περάκη και Adrien Meuwly (Comte/Meuwly). Με τη συμμετοχή παραδοσιακών σκαφών από τη Σύρο.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου Περιφερειακή Όραση 2022, η εγκατάσταση The Haunting Disappearance που σχεδίασε ο Ayman Nahle (UMAM Documentation & Research) εκτίθεται από τις 29 έως τις 31 Ιουλίου, 11:00–14:00 στο Θέατρο Απόλλων. Το Tracing Escaped Images, μια παράλληλη εγκατάσταση του Tamer El Said (Cimatheque – Alternative Film Center), παρουσιάζεται στο ισόγειο του Κέντρου Εργασίας & Απασχόλησης Κυκλάδων από τις 11:00-14:00 και από τις 18:00-20:00 καθημερινά μεταξύ 29-31 Ιουλίου. Επισκεφτείτε και συμμετέχετε στη δημιουργία αυτού του έργου κατά τις ώρες λειτουργίας (είσοδος δωρεάν). 

(c) Myrto Tzima
(c) Myrto Tzima

ΧΩΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

ΘΕΡΙΝΟ «ΠΑΛΛΑΣ»
Χίου 27, Ερμούπολη
Στη νοτιοδυτική γωνία της κεντρικής πλατείας Μιαούλη στην Ερμούπολη, επί της οδού Χίου.

«ΤΑΡΣΑΝΑΣ» ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Ηρώων Πολυτεχνείου, Ερμούπολη
Βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια από την πλατεία Μιαούλη. Ακολουθήστε τον δρόμο που ξεκινά από το λιμάνι (ακτή Εθνικής Αντιστάσεως), ο οποίος στην πορεία στρίβει δεξιά και μετά αριστερά και μετονομάζεται σε Νικηφόρου Μανδηλαρά. Συνεχίζετε νότια στην κυκλική διασταύρωση, μέχρι να περάσετε το σούπερ μάρκετ «Βιδάλης». Θα βρείτε τον Ταρσανά στα αριστερά σας.

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΠΟΛΛΩΝ»
Πλατεία Βαρδάκα, Ερμούπολη
Βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών από την κεντρική πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης, ανηφορίζοντας προς την οδό Μελίνας Μερκούρη.

ΝΤΡΑΪΒ-ΙΝ ΣΤΗΝ ΝΤΕΛΑΓΚΡΑΤΣΙΑ
Ήρας, Ποσειδωνία
Βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών από την Ερμούπολη με το αυτοκίνητο. Συνεχίστε νότια στην κυκλική διασταύρωση, ακολουθώντας την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου. Συνεχίστε νότια: ο δρόμος αυτός μπορεί να αλλάξει όνομα και να γίνει Ήρας ή Επαρχιακή οδός Κάτω Μάννα – Μέγας Γιαλός. Περνάτε τα χωριά Βάρη και Μέγας Γιαλός και συνεχίζετε όλο ευθεία. Καθώς πλησιάζετε την Ποσειδωνία, θα δείτε το ντράιβ-ιν σε ένα χωράφι στα αριστερά σας. Είναι ορατό από τον αυτοκινητόδρομο.

ΠΛΑΖ «ΑΣΤΕΡΙΑ»
Βαπόρια, Ερμούπολη
Βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια από τις σκάλες που ξεκινούν από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη γειτονιά των Βαποριών στην Ερμούπολη.

(c) Myrto Tzima
(c) Myrto Tzima

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η πρόσβαση στις δράσεις του SIFF εξασφαλίζεται με εισιτήρια ημέρας (αξίας 5 ευρώ), τα οποία διατίθενται στο περίπτερο του Φεστιβάλ στην Πλατεία Μιαούλη και στα σημεία προβολών. Οι προγραμματισμένες δράσεις του Φεστιβάλ στο θέατρο «Απόλλων» στις 18:00 και η εκδήλωση λήξης έχουν ελεύθερη είσοδο.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για όλες τις δράσεις.
Για λόγους ασφαλείας και για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση στους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ (περίπου 30 λεπτά προτού την έναρξη κάθε προβολής).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Covid-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή λειτουργία ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων σε ανοιχτούς χώρους με καθήμενους θεατές. Οι θεατές παρακαλούνται να ακολουθήσουν με τη σειρά τους τις οδηγίες. Η ομάδα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων για τυχόν διευκρινίσεις και περαιτέρω βοήθεια.

Η χρήση της μάσκας συνιστάται καθόλη τη διάρκεια των υπαίθριων προβολών και των περφόρμανς.

*Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ενδέχεται να τροποποιηθεί. Παρακολουθήστε τις τυχόν εξελίξεις στη σελίδα του SIFF στο Facebook (@syrosfilmfest).

(c) Myrto Tzima
(c) Myrto Tzima

For more information, contact us at:
info@syrosfilmfestival.org

Submissions
submissions@syrosfilmfestival.org

Press
press@syrosfilmfestival.org

Postal Address
Syros International Film Festival (SIFF)
P.O. Box 19
84100 Syros, Cyclades, Greece