Maki: Εναρκτήρια Εκδήλωση

Στην εκδήλωση που ανοίγει τη φετινή διοργάνωση, οι Maki, μια κολεκτίβα από περφόρμερ (Xavier Quérel, Julien Lobbe- dez, Céline Perroud, Sébastien Perroud και Anne-Julie Rollet) με έδρα την Γκρενόμπλ της Γαλλίας, θα μας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε μια ασύλληπτη τοποθεσία. Η περφόρμανς τους είναι ειδικά σχεδιασμένη για ένα απομακρυσμένο χωράφι στο νησί και συνδυάζει την προβολή φιλμ 16 χιλιοστών, το θέατρο σκιών, τη μουσική και το χορό, συνθέτοντας έτσι ένα μοναδικό κινηματογραφικό γεγονός. Ένα «σινεμά-πριμιτίφ» που αποκαλύπτει την ίδια τη γενεαλογία του, όπου οι βασικές διαδικασίες που σχετίζονται με το κινηματογραφικό μέσο –το πρώτο παιχνίδισμα του φωτός με το σκοτάδι και της καταγεγραμμένης εικόνας με τη «ζωντανή» κίνηση, και η προβολή από σελιλόιντ– καθορίζουν την ίδια τη φύση του μέσου.

 

Η περφόρμανς βασίζεται στις πρωταρχικές αισθήσεις και τα συναισθήματα που ξυπνά μια ταινία στο μυαλό του θεατή. Επιπλέον, επιχειρεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα κινηματογράφου τόσο «διευρυμένου» (expanded) που περιλαμβάνει ολοκληρωτικά το πεδίο αναφοράς του – αυτόν τον ανεμοδαρμένο βράχο στο Αιγαίο. Η κεντρική οθόνη θα στηθεί σε ένα ξέφωτο απέναντι από την Ερμούπολη, έτσι ώστε η πρωτεύουσα της Σύρου να γίνει το φόντο. Οι θεατές θα οδηγηθούν στο χώρο προβολής από ένα μονοπάτι, που κατεβαίνει το λόφο. Με τη χρήση του φωτός, της σκιάς, της μουσικής, της κίνησης και της προβολής από φιλμ, η ομάδα αντλεί από τις βασικές πρακτικές του κινηματογράφου για να δημιουργήσει ένα συναρπαστικό, καθηλωτικό θέαμα. Η εκδήλωση είναι μια συμπαραγωγή με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Ως γνήσια ταξιδιάρικα πνεύματα, οι Maki εξερευνούν εδώ και δέκα χρόνια ασυνήθιστα μέρη και περιβάλλοντα με ποικίλα συμφραζόμενα, από τον ποταμό Γκάμπια μέχρι τα βουνά του Βερκόρ. Η ομάδα ξεκίνησε από πειραματισμούς με το φως και τη σκιά, αλλά εξελίχθηκε φυσικά σε μία δημιουργική κολεκτίβα που συνδυάζει τον κινηματογράφο, την αυτοσχεδιαστική μουσική, το χορό, τις γραφικές τέχνες, τις εκθέσεις, τις εκδόσεις και το ραδιόφωνο – χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πλάνο.

 

Site-specific εργαστήρια/residencies –που τους μεταφέρουν από τον έναν κόσμο στον άλλο– εμπλουτίζουν τη δουλειά τους και τη μέθοδό τους για δημιουργία, που έχει ως κινητήρια δύναμη τον αυτοσχεδιασμό. Μια εφήμερη εγκατάσταση γεννά ένα πλήθος ιδεών: ένας καταιγισμός εικόνων και ήχων, από την αφρικανική σαβάνα στις γωνίες των πεζοδρομίων μας. Αυτό το ταξίδι θέτει στο στόχαστρο την πορεία του κόσμου μας, την έννοια της ισότητας, την πολυσχιδή κληρονομιά της Ιστορίας, την ελευθερία κινήσεων, την ελευθερία της σκέψης… Με την ορμή μιας πυρκαγιάς που ξεσπά μέσα στη νύχτα, οι Maki ψάχνουν τρόπο να απευθύνουν όλα αυτά τα ερωτήματα, μέσα από την ποίηση, την ανταλλαγή και τον πλούτο της επικοινωνίας.

 

Η ομάδα Maki, που απαρτίζεται από μηχανικούς προβολής, μουσικούς και μία χορεύτρια, οδηγεί τους θεατές μέσα από ένα λαβύρινθο σκιών, φώτων, εικόνων και αλλοιωμένων ήχων –όλα στοιχεία που μιξάρονται σε πραγματικό χρόνο στη μεγάλη οθόνη– σε ένα ταξίδι μέσα από τα ίχνη της Ιστορίας, το χαρμάνι των πολιτισμών, την ποίηση του ταξιδιού: ένα σινεμά χειροποίητο και αυτοσχεδιαστικό, που απευθύνεται σε όλους.

 

Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 2005, κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Ντακάρ όπου συμμετείχαν οι πέντε Γάλλοι καλλιτέχνες, και συνεχίζεται υπό την αιγίδα της οργάνωσης Culture Ailleurs που εδρεύει στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Η οργάνωση Culture Ailleurs δημιουργήθηκε το 1995 από τους Sébastien Perroud, Julien Lobbedez και D. Follet ως μια πρωτοβουλία για τη συνάντηση καλλιτεχνών κάθε εθνικότητας και με στόχο τη δημιουργία ενός χώρου εκθέσεων, περφόρμανς και πολιτισμικής ανταλλαγής. Η Culture Ailleurs λειτουργεί με την υποστήριξη της AFAA (Association Française d’Action Artistique), του Δήμου της Γκρενόμπλ, του Γενικού Προξενείου της Ιζέρ και του οργανισμού Fondation de France.