Χώρα: Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών

Το καλοκαίρι του 2015 το Φεστιβάλ διοργανώνει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας για καλλιτέχνες της κινούμενης εικόνας ή του ήχου, σε μία σύμπραξη με τις Ηχητικές Συναντήσεις Σύρου (Syros Sound Meetings). Δώδεκα καλλιτέχνες θα συνεργαστούν και θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα με θέμα τη χώρα, μια έννοια-κλειδί στις αρχαίες και σύγχρονες φιλοσοφικές θεωρήσεις του τόπου.

Η μελέτη ενός τόπου ξεκινάει από το σημείο μηδέν: έτσι, το φαινόμενο του τόπου, των στοιχείων που καθορίζουν την επιφάνεια και τα όρια, του πεδίου που ενώνει την ανθρώπινη εμπειρία, θα πρέπει πάντοτε να εξετάζεται μέσα σε
ένα ορισμένο πλαίσιο. Η Χώρα είναι μια υπαρκτή τοποθεσία στο νησί της Σύρου, ενώ και πολλά άλλα μέρη στην Ελλάδα έχουν τη δική τους Χώρα. Ωστόσο, η λέξη αυτή φέρει και ένα συγκεκριμένο ιστορικό βάρος, από τον Πλάτωνα έως την Κρίστεβα, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών θα λάβει χώρα στο Ινστιτούτο της Σύρου, που στεγάζεται στην ανακαινισμένη Ιερά Μονή Ιησουιτών στην Άνω Σύρο –χτισμένη κατά τον 16ο αιώνα–, μια τοποθεσία που μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο πεδίο αναφοράς για τα έργα του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τους δύο προσκεκλημένους, διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, τον συνθέτη Michael Pisaro (California Institute of Arts) και την καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Deborah Stratman (University of Illinois, Chicago), οι οποίοι θα συνεισφέρουν και με δικά τους έργα στο όλο εγχείρημα. Το υλικό που θα προκύψει θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ σε μια ειδική προβολή, είτε ως ολοκληρωμένα έργα είτε ως έργα στη φάση της ολοκλήρωσης.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει αυτό το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών με την ελπίδα να ανοίξει έναν καινούργιο χώρο δημιουργίας στο πλαίσιο της λειτουργίας του, φέρνοντας πιο κοντά το στάδιο της παραγωγής μιας ταινίας με αυτό της προβολής της. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να δώσει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να έρθουν σε επαφή με τη Σύρο και να δημιουργήσουν site-specific έργα, άρρηκτα συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο τόπο.

Ο Μάικλ Πιζάρο (γενν. 1961, Νέα Υόρκη) είναι κιθαρίστας και συνθέτης. Μέλος του Wandelweiser Composers Ensemble, έχει συνθέσει έργα για μια ποικιλία συνδυασμών μουσικών οργάνων. Διατηρεί μια μακροχρόνια συνεργασία τον περκασιονίστα Greg Stuart. Προσωπικές ηχογραφήσεις και συνεργασίες του κυκλοφορούν από τις εταιρείες Edition Wandelweiser Records, Εrstwhile, Another Timbre, Slubmusic, Cathnor, Potlatch, Senufo Editions, Winds Measure, HEM Berlin, αλλά και από τη δική του εταιρεία, την Gravity Wave.

Η καλλιτέχνης και σκηνοθέτης Ντέμπορα Στράτμαν εξερευνά με το έργο της ζητήματα όπως η εξουσία, ο έλεγχος και οι πεποιθήσεις, εξετάζοντας πώς διαπλέκονται οι τόποι, οι ιδέες και η κοινωνία. Πρόσφατα έργα της προσεγγίζουν με διάφορους τρόπους τις έννοιες της ελευθερίας, της καταβόθρας, της επιτήρησης, του παραφυσικού, του ηχητικού πολέμου, της αιώρησης, των μουσικών εντόμων, της πίστης και των κομητών. Ζει στο Σικάγο, όπου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις.

Συμμετέχοντες:

Ήχος:

Matt Carlson
Jan Hendrickse
Giovanni Lami
Alyssa Moxley
Ανδρέας Παπαπέτρου
Coleman Zurkowski

Κινούμενη εικόνα:

Κώστας Χονδρός
Kate Dollenmayer
Catriona Gallagher
Jimmy Schaus
John Schmidt
Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος