Μικρά και παραθαλάσσια (Διαγωνιστικό)

Μικρού μήκους ταινίες από χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, που συνθέτουν ένα καλειδοσκοπικό φάσμα ενός και μόνο τόπου. Στο διαγωνιστικό τμήμα προεδρεύει η τριμελής κριτική επιτροπή, που θα απονείμει στην καλύτερη ταινία τη Λευκή Μαρμάρινη Σαΐτα.

 

 

Μορφές που χαράζει στο μαχαίρι ο χυμός των μπανανόδεντρων
2014 (Πορτογαλία), 16 ́, HD αρχεία
Σκηνοθεσία: Ζουάνα Πιμέντα

Μια δέσμη φωτός που περιστρέφεται γοργά, σχηματίζει έναν κύκλο. Μέσα στο περίγραμμα αυτού του σχήματος, αποκαλύπτεται ένα αρχείο αλληλογραφίας με καρτ ποστάλ που έχουν αποσταλεί ανάμεσα στο νησί της Μαδέιρα και
στην πρώην πορτογαλική αποικία της Μοζαμβίκης. Η ταινία ακροβατεί ανάμεσα σε μια φανταστική αναπόληση της αποικιοκρατίας και στην επιστημονική φαντασία.

 

 

Λευκό σεντόνι
2014 (Ελλάδα), 14’, HD αρχεία
Σκηνοθεσία: Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Αύγουστος. Αφόρητη ζέστη. Η αδιάκοπη πορεία των αυτοκινήτων καθώς προσπερνούν τη μοναξιά της επαρχίας. Μοναδική φιγούρα στην ερημιά αυτού του τόπου, μια γυναίκα που περνά τις ώρες της στην εθνική οδό. Δεν έχει κανένα προορισμό, παρά μόνο τις μνήμες της.

 

 

Προσευχή του πολέμου2015
(Κύπρος/ΗΠΑ), 17’, HD αρχεία
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Γουΐμπι

Υπάρχουν εικονίσματα στην Κύπρο που δημιουργήθηκαν πριν από αιώνες. Ανθίζουν σαν λουλούδια σε σπίτια, εκκλησίες, μοναστήρια και αγορές. Σήμερα, το νησί παραμένει διαιρεμένο και γεμάτο εγκαταλελειμμένους χώρους εκατέρωθεν της Πράσινης Γραμμής. Εδώ και δεκαετίες, η διοίκηση των ΗΠΑ εκμεταλλεύεται αυτή τη διχοτόμηση, χρησιμοποιώντας τις στρατιωτικές βάσεις στο νησί ως παρατηρητήρια για τη Μέση Ανατολή. Κάθε εικόνισμα είναι μια προσευχή, ένα παράθυρο στον ουρανό, ένας δρόμος για ένα ευήκοον ους.

 

 

η αρχή της συνέργειας
2014 (Ελλάδα), 14’, HD αρχεία
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Στάθης, Βασιλεία Κουτσιανά, Ελένη Γκολφινοπούλου

Τρεις νέοι σκηνοθέτες ξεκινούν ένα ταξίδι στο αστικό τοπίο και στην επαρχία της Ελλάδας, δοκιμάζοντας μια δική τους μέθοδο κινηματογράφησης και μοντάζ. Κάνουν λήψεις από τις ίδιες τοποθεσίες ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές κάμερες και αμέσως μετά επεξεργάζονται από κοινού το υλικό τους. Έτσι, μέχρι τη φάση του post-production κάθε ιδέα συζητήθηκε και εκτελέστηκε από τρεις ανθρώπους.

 

 

Μάσκες
2015 (Ισραήλ), 12’, HD αρχεία
Σκηνοθεσία: Αμιτάι Άρνον, Έστερ Μπάιτς

Ένα ντοκιμαντέρ που γυριζόταν για περισσότερα από 12 χρόνια και ακολουθεί δύο αδέλφια κατά την εβραϊκή γιορτή του Πουρίμ, κατά την οποία μεταμφιέζονται σε διαφορετικούς χαρακτήρες και υποδύονται διάφορους ρόλους. Η εφηβεία τους και αυτό το παιχνίδι ταυτότητας καθορίζονται από το άμεσο περιβάλλον της ζωής τους, που ακολουθεί το ημερολόγιο εθνικών και θρησκευτικών εορτών και τον κύκλο της ζωής των παιδιών που παρακολουθούμε να μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της ταινίας.